Doopdienst 24 juni 2018 Doopdienst 24 juni 2018

Uitleg liturgisch bloemstuk voor: Sieme Veenstra.
Doopdatum 24 juni 2018. Gemaakt door Jeanet Siepel.

DE LUISTERAAR
Vandaag is het dan zover. Jullie zoontje en broertje Sieme wordt gedoopt. Jullie vinden het belangrijk om Sieme een Christelijke opvoeding te geven. Dat hij normen en waarden meekrijgt, waarmee Sieme vertrouwen, wijsheid en zekerheid krijgt en samen met God groot mag worden. Dat Sieme zich dan kan verwonderen over de schepping van God en wat God allemaal doet! Vandaag is het dan zover en vragen jullie Gods zegen.
Bij de geboorte gaven jouw papa en mama jou de voornaam: Sieme. De mooiste naam die ze konden vinden. Eigenlijk twee namen, een voornaam en een familienaam. Je familienaam zegt bij welke mensen je hoort, je papa en mama. Je bent als een tak van een reusachtige boom die heel oud is, allemaal mensen van dezelfde familie. Maar je voornaam die geeft je een bijzondere plaats in de familie. Je hoort erbij en toch ben je anders, want je hebt een eigen naam: Sieme. Als je goed kijkt zie je in het midden achter het bloemstuk een boom staan. Net als Jurre en Lieke krijg jij ook een boom die je ouders voor je mogen planten. Een perenboom deze keer, een symbool voor welvaart, omdat de vrucht sappig is en het mooie hout voor precisiewerk gebruikt wordt. De prachtige bloesem in het voorjaar staat voor schoonheid en zuiverheid een teken dat de lente is begonnen. In het najaar groeien daar de peren uit, de vruchten. Deze boom geeft na een paar jaar vruchten. Deze zullen je herinneren aan je doop.
Alles op de tafel is opgebouwd op een wit kleed, de liturgische kleur die gebruikt wordt bij de doop. De kleur van feest en reinheid. Links op de tafel staat het doopvont, waar het doopwater in zit. Rechts staat de doopkaars voor Sieme, het doorgegeven licht. Aan de rechterkant ligt ook het doopboek, waarin wordt beschreven en vastgelegd dat je gedoopt bent met de naam van je ouders en de datum erbij.
In het midden heb ik  een bloemstuk over de doop van Sieme gemaakt. Voor het symbool van de dopeling  heb ik me laten inspireren door zijn voornaam. Ik heb Rina gevraagd of er een reden was om hun zoontje deze naam te geven. Sieme vonden zij een mooie naam. Een naam met vijf letters en een e op het eind, net als Jurre en Lieke, zo vertelde Rina mij. Ik had de betekenis al opgezocht en Sieme betekent:  ‘de Luisteraar’. Ik heb voor Sieme een sculptuur gemaakt van een hoofd met een hand. Deze heb ik nagemaakt van het origineel wat bij de kerk van Saint-Eustache (Sint-Eustachiuskerk) in Parijs staat. De sculptuur heet: L’ecoute wat “de luisteraar” betekent en is gemaakt door Henri de Miller. De hand houdt hij tegen zijn rechteroor zodat het andere oor zich beter kan richten om geluiden op te vangen.  Om te luisteren naar de geluiden op de aarde en alles wat daar op leeft. Nu je zo klein bent Sieme en veel luistert, hoor je al veel geluiden om je heen. De geluiden van je familieleden en als je buiten bent maak je kennis met vogels en hoor je dingen waarvan je nog niet weet wat het is. Misschien zouden wij dat ook meer moeten doen: Stil zijn en luisteren. Zoals Henk en Leonie net ook zo prachtig lieten horen: Stil, mijn ziel wees stil.
Het symbool voor Sieme heb ik midden in het bloemstuk geplaatst. Daar omheen staan de ouders: Rina en Hilbert en broer Jurre en zus Lieke uitgebeeld door de gekleurde gerbera’s. Hieromheen staan witte bloemen die de mensen uitbeelden die dicht om je heen staan. De buitenste ring is van wit gipskruid en dat beeldt de gemeente uit. Allemaal blijven we om je heen staan, zodat je in geloof mag en kan groeien. De drie rode rozen die er bovenuit steken symboliseren de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Alles rust op bladeren die op handen lijken, Gods handen die ons allen wil dragen en wil vasthouden.
Het bloemstuk staat onder een boog van wilgentenen met hedera er omheen, deze verbeeldt de aarde uit en de hedera duidt Gods trouw aan en als je goed kijkt zie je een paar dingen om je over te verwonderen  : De wolken en de zonnebloem die de zon symboliseert.
U heeft allemaal vast al gezien dat het bloemstuk op een vliegtuig bevestigd is. Deze is gemaakt omdat de boodschap van de geboorte van Sieme bekend gemaakt werd met een kaartje met een vliegtuig erop.
Sieme, wij wensen jou dat je je mag verwonderen over de schepping: hoe de wolken in de lucht blijven hangen en hoe het kan dat de zon weer op komt. Dat je veel gericht mag luisteren naar de verhalen van God en dan vanzelf antwoorden krijgt. Je hebt iedereen aan boord en je reis kan beginnen.